Geschiedenis Milaan

Geschiedenis Milaan

Milaan is vandaag de dag een ultra moderne stad. Maar zoals elke grote stad heeft Milaan ook een verleden. En uit dat verleden zijn nog resten bewaard gebleven, die zijn nog steeds te bewonderen.
<
<

Informatie Geschiedenis Milaan

Milaan: ontstaan in vogelvlucht

Het is niet helemaal zeker maar het verhaal gaat dat Milaan is gesticht door Kelten uit Noord-ItaliŽ. Dat was in 600 voor Christus. In 200 voor Christus namen de Romeinen de stad over. In het jaar 450 werd Milaan geplunderd door Attila en zijn Hunnen. In de tijd van de Renaissance werd Milaan geregeerd door hertogenfamilies, de familie Sforza en Visconti. Lodewijk XII nam in 1500 Milaan in. Later werd de stad ook nog overheerst door Spanje en later door Oostenrijk. In de 20ste eeuw was het zuiden van ItaliŽ straatarm. Daardoor gingen veel Italianen maar ook mensen uit andere landen naar ItaliŽ toe om daar werk te zoeken.

De naam Milaan

Tijdens de Romeinse overheersing kreeg de stad de naam Mediolanum. Dat betekent `midden in de vlakte`. In 42 voor Christus werd de stad officieel deel van het Italiaanse grondgebied. In 292 na Christus werd Milaan de hoofdstad van het westerse gebied. Het was ook een belangrijk centrum voor de voortzetting van het Christendom.

Kerken in Milaan

Rond 300 na Christus werden vele kerken gebouwd in Milaan. De eerste bisschop deed toen zijn intrede namelijk bisschop Ambrogio. Deze man had zoveel invloed dat de eerste kerk naar hem werd vernoemd. Nog steeds wordt deze persoon geŽerd. 7 december is een vakantiedag als eerbetoon aan deze beschermheilige.

Milaan vanaf het jaar 1000

De aardbisschop van Milaan werd in die tijd de machtigste man van heel Noord-ItaliŽ. In 1120 kreeg de stad als eerste een gemeentebestuur. Het grondgebied werd uitgebreid door een serie oorlogen met andere steden die daarna door Milaan werden ingelijfd. In 1200 was de stad aan een opmars bezig. Er werden stadsmuren gebouwd, er kwamen vele nieuwe gebouwen en nieuwe straten werden aangelegd.

De Visconti familie

Vanaf ongeveer 1300 bracht deze familie een geweldige periode van rijkdom en glorie in Milaan. In 1386 werd de Duomo gebouwd en het kasteel Porta Giovia. In 1447 stierf de laatste van de Visconti familie, Fillipo Maria.

De Sforza familie

De macht werd overgenomen door zijn schoonzoon Francesco Sforza. Er kwam toen ook vrede met VenetiŽ en Florence. Deze Francesco veranderde Milaan en de stad werd een wereldstad. Hij bouwde ook Castello Sforzesco en Ospedale Maggiore. Ook de kerk Santa Maria della Grazie werd gebouwd. Later werd Ludovico Sforza de leidende man. Deze bracht Milaan tot ongekende hoogte. Hij zorgde dat er grote ontwikkelingen kwamen op landbouwgebied. De zijdeindustrie bloeide als nooit tevoren. Hij nam grote architecten in de arm zoals Leonardo da Vinci en Donato Bramante. Daardoor werd de stad hťt centrum van kunst en cultuur.

Milaan vanaf 1535

Toen Francesco in dat jaar stierf werd de macht direct overgenomen door Spanje. Milaan werd daarna 170 jaar gedomineerd en kwam in ernstig verval. De ontwikkeling stond helemaal stil en de stad werd ook nog eens onderdrukt door een plaag in 1630. Na 1750 bloeide de stad weer op door de familie Borromeo. De godsdienst en cultuur kwamen weer op een hoog niveau. In deze goede tijd werd de Accademia di Brera gebouwd. In 1779 kwam hier ook nog eens het theater La Scala bij. In 1807 de Arco della Pace.

Milaan vanaf 1900

In 1919 werd er een fascistische partij opgericht in Milaan. De bevolking had er in principe niks tegen; zij vonden het wel goed uitgezonderd enkele arbeiders en intellectuelen. Tijdens deze moeilijke periode werd het Centraal Station gebouwd evenals Triennale. Milaan heeft gedurende deze oorlog stevig moeten lijden. Na de oorlog brak er voor Milaan een zeer voorspoedige periode aan die nog steeds voortduurt vandaag de dag. Het werd een belangrijk financieel centrum. Er kwam ook veel industrie. De mensen uit het arme zuiden van het land trokken massaal naar Milaan toe. In koortsachtig tempo werden huizen, fabrieken, kantoren en nog veel meer uit de grond gestampt. Milaan staat nu vooral bekend om zijn mode. De stad leeft, de stad bruist als nooit tevoren. Ook het toerisme neemt flink toe. Milaan is een stad met een rumoerig verleden maar met een prachtig heden.

Top reisorganisaties